24 mei, 2014

Eerste week in Kirgizië

Al vijf dagen aan de rand van Issyk-Kul. De veranda op het terrein is af dus ik werk in het projectteam voor de boomhut/woontoren. Door de net gearriveerde groep is het totaal aantal mensen op het terrein te groot. Wachten op te gebruiken gereedschap werkt niet dus worden er mensen 'verplicht' op een tweedaagse hike gestuurd. Slechts één dag gewerkt mag ik al de prachtige Kirgizische bergen in.
Met en groepje zes uur wandelen tot een bergvennetje. Alles onderweg klopt in het plaatje van Centraal-Azië; besneeuwde bergtoppen, yurts, mannen te paard met een kudde vee en als je wil mag je op de foto met een tamme arend. Koude nacht en de volgende ochtend natte sneeuw op de tent en koud druilerig weer.
De weg terug gaat een stuk eenvoudiger maar kom ik toch met een stevige spierpijn terug in Gregorievka. Blijkbaar net op tijd om in het team van Nederlandse klussers mee te spelen tegen het bloedfanatieke lokale voetbalteam. Voor de derde keer verloren. Volgende week een laatste kans.

In twee dagen afwezigheid is veel werk verzet aan de lodge en mijn handigheid wordt gewenst in het projectteam van de keuken. Fundering van hout inmeten, reael-balkjes maken voor het trapgat en de bekisting voor de betonstort. Met ieder nieuw idee (noodzakelijk in deze omgeving) wordt de bijgesteld.
Een goed georganiseerde arbo zou het hier druk hebben. Kirgizische bouwvakkers staan op slippers muren te metselen met stenen van 25kg en oorkappen en brillen worden niet gedragen (ik vind de laskap een prima veiligheidsbril). En oost, west, 'asbest'; een team voor de asbestsanering zou in dit land voor nog jaren werk hebben. We eindigen de vrijdag met de betonstort van de keuken. Tot laat wordt doorgewerk om daarna de werkweek af te sluiten met een heerlijke barbecue.